Commissioning en onderhoud: weet jij het verschil?

Delen
Delen

Ze worden nog weleens door elkaar gehaald: de begrippen ‘commissioning’ en ‘onderhoud’. Alhoewel ze allebei een belangrijke rol spelen bij het waarborgen van de veiligheid, betrouwbaarheid en efficiëntie van onder meer technische installaties, zijn het toch twee totaal verschillende begrippen. Maar waar zit dat verschil dan precies? In dit blogartikel leggen we het uit.

Tijdstip

Het eerste grote verschil zit hem al in het moment waarop het plaatsvindt. Commissioning vindt vaak plaats voordat een nieuw systeem of gebouw in gebruik wordt genomen of wanneer er belangrijke wijzigingen aan hebben plaatsgevonden. Er wordt uitvoerig en nauwkeurig getest om te zien of alles correct functioneert volgens de specificaties, ontwerpeisen en wettelijke voorschriften en regelgeving. Onderhoud begint altijd pas als het systeem of gebouw al in gebruik is genomen. Dat is een continu proces dat gedurende de hele levensduur van het object plaatsvindt.

Doelstelling

Een ander verschil zit hem in de doelstelling. Waar commissioning ervoor is om te zorgen dat het systeem correct en veilig werkt volgens de specificaties en ontwerpeisen, eventuele tekortkomingen en afwijkingen ontdekt en oplost voordat het in gebruik wordt genomen, heeft onderhoud een heel ander doel. Dat richt zich op het behouden van de prestaties, het minimaliseren van slijtage en het voorkomen van storingen gedurende de levensduur van het systeem.

Activiteiten

De manier van werken is eveneens heel verschillend. Bij commissioning moet je denken aan het testen en valideren van het systeem, het uitvoeren van functionele testen, het kalibreren van sensoren en het documenteren van het hele proces. Deze werkzaamheden verschillen enorm van die van het onderhoud, dat vooral bestaat uit preventieve inspecties, reiniging, smering, reparaties en vervanging van onderdelen.

Verantwoordelijkheden

Kan een onderhoudsmonteur commissioning uitvoeren en vice versa? Het antwoord is eenvoudig: nee, dat is niet mogelijk. Commissioning is de verantwoordelijkheid van gespecialiseerde en onafhankelijke experts, zoals D-TACS. Wij weten precies waaraan je systemen, maar ook nieuwbouw en bestaande bouw volgens De Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (Wkb) moet voldoen. Misschien denk je dat je met jouw type bedrijf niets te maken hebt met de Wkb, maar zelfs het afhangen van een deur valt daar onder. Wist je dat jouw bedrijf per 1 januari 2024 hiervoor een projectdossier moet kunnen overleggen? Voor onderhoud heb je daarentegen niet met wettelijke regelgeving te maken. Vaak wordt dit uitgevoerd door een intern onderhoudsteam of door een externe partij.

Commissioning en onderhoud zijn allebei belangrijk

Eigenlijk kunnen commissioning en onderhoud niet zonder elkaar: ze vullen elkaar perfect aan. Waar commissioning ervoor zorgt dat het systeem correct wordt geïnstalleerd en operationeel is, zorgt onderhoud ervoor dat het systeem gedurende zijn levensduur optimaal blijft functioneren. Samen zorgen ze ervoor dat organisaties de veiligheid, betrouwbaarheid en efficiëntie van hun systemen kunnen waarborgen en dat ze voldoen aan de wettelijke voorschriften. Commissioning kan, nadat het onderhoud is uitgevoerd, een bijdrage leveren in het kwalitatief goed in gebruik nemen van de asset. Een win-win situatie, zou je kunnen zeggen!

Contact

Zoek jij een betrouwbare partij in kwaliteitsborging en prestatiemeting zodat jouw bedrijf voldoet aan de Wkb? Onze ervaren specialisten werken met enorme passie aan projecten binnen onder andere datacentra, utiliteit, ziekenhuizen, luchtvaart, farmaceutische industrie, petrochemische industrie, infraprojecten, kantoren en woningbouw. Of heb jij interesse om als commissioning engineer bij ons aan de slag te gaan? Neem gerust contact op, want we kunnen vast iets voor je betekenen.

Delen
Delen