Waarde van commissioning

Wat levert commissioning u op?

De waarde van commissioning is veelomvattend. De kwaliteit van een gebouw en installaties wordt aanzienlijk verbeterd, zodat ze minimaal voldoen aan de vooraf gestelde standaarden. Het comfort, de prestaties, de betrouwbaarheid en de veiligheid zijn zoals vooraf beoogd.

De voordelen van commissioning:

Commissioning is niet nieuw, maar een doorontwikkeling van andere methoden. In de vorm van bouwtoezicht en use cases heeft het zijn toegevoegde waarde al bewezen. In de toekomst zal het een vast onderdeel zijn van het bouwproces, waar zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers, steeds vaker als co-developers, op vertrouwen. Het testen van het bouwproces moet onafhankelijk zijn en is complementair.

Wat levert commissioning op?​

Het belang van onafhankelijke commissioning

De waarde van goed opdrachtgeverschap wordt ook in de bouw steeds meer erkend. Desondanks kunnen er (communicatie)problemen en spanningen ontstaan. Een onafhankelijk commissioner kan:

  • zorgen voor open en duidelijke communicatie
  • afspraken vastleggen en bewaken
  • belangenverstrengeling voorkomen
  • de verantwoordelijkheid voor het corrigeren van afwijkingen duiden
  • de samenwerking in goede banen leiden
  • de kwaliteit structureel borgen

Ook de overheid raakt er steeds meer van doordrongen dat commissioning van eigen werkzaamheden verre van ideaal is. Wist u dat in de ‘Omgevingswet en Wet kwaliteitsborging voor het bouwen’ die per 1 januari 2022 in werking treden, het inschakelen van onafhankelijke private kwaliteitsborgers voor de bouw verplicht is?