De basisprincipes van commissioning: wat en waarom?

Delen
Delen

In de wereld van bouwprojecten en technische installaties is commissioning een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat systemen correct functioneren en voldoen aan de verwachtingen van de opdrachtgever én de wet- en regelgeving. In dit blogartikel vertellen we je meer over het wat en waarom van de basisprincipes van dit begrip.

Nieuwbouw

Er zijn meerdere onderdelen binnen commissioning. In de nieuwbouw kijken we bijvoorbeeld vanaf het ontwerp mee of alles aan de vraagspecificaties van de klant voldoet. Denk hierbij aan grootte, koeling, verwarming et cetera. We kijken mee naar de tekeningen en kunnen in het fundament eventueel al aanpassingen en verbeteringen doorvoeren. Tijdens de bouwfase checken we of alles volgens de tekeningen wordt gerealiseerd en of alle connecties werken, zoals brandmelders en liften. Van dat alles brengen we een rapportage uit. Deze rapportage is een waardevol naslagwerk voor de klant, maar zorgt ook voor transparantie en verantwoording. Het spreekt vanzelf dat we niet alleen controleren of alles overeenkomt met de wensen van de klant, maar ook of het voldoet aan de geldende regelgeving en standaarden.

Bestaande bouw

Een ander onderdeel van commissioning is bestaande bouw. De klant heeft een gebouw dat ooit is opgeleverd, of huurt het, en wil weten of het nog steeds aan de specificaties voldoet. Een voorbeeld uit de praktijk: een huurpand had een capaciteit van 500 personen, maar er werd geklaagd over een slechte luchtkwaliteit en hoge uitval van medewerkers door ziekmeldingen. Uiteindelijk werd er gemeten en gemonitord op basis van luchtkwaliteit en CO2. Toen de mensen werden geteld, bleek dat er ruim 800 man in het pand werkten. Ook dát is commissioning.

Verschillende onderdelen

De belangrijkste principes van commissioning zijn:

  • planning en ontwerp
  • controle van de bouw- en installatiefase
  • functionele testen
  • documentatie en rapportage

Waarom is commissioning belangrijk?

Er zijn diverse redenen waarom commissioning zo belangrijk is:

  • afspraken en resultaten zijn voor nu en later vastgelegd
  • problemen worden tijdig gesignaleerd en de doorlooptijd van het project wordt gewaarborgd
  • de oplevering loopt geen vertraging op
  • voorkomen van faalkosten
  • het gebouw/de installatie voldoet aan de gestelde veiligheidseisen
  • de commissioner fungeert waar nodig als arbiter

Onafhankelijk

D-TACS is het eerste en grootste, onafhankelijke commissioningsbedrijf van Nederland. Daarin onderscheiden we ons ten opzichte van onze concurrenten. Engineeringsbureaus en adviesbureaus moeten vanwege wetgeving ook de taak van commissioning vervullen, maar dan ben je dus niet meer onafhankelijk. Dat zou je kunnen vergelijken met een slager die zijn eigen vlees keurt.

Contact

Wij zijn ervoor om jou te ontzorgen bij het ‘auditen’ van je installaties. Al vele grote klanten – zoals Schiphol, Shell en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu – gingen je voor. Met het oog op De Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (Wkb) ligt de verantwoordelijkheid voor het aantonen van de bouwkwaliteit bij de bouwsector zelf. Kwaliteitsborgers vanuit bedrijven kijken alleen visueel, maar niet installatietechnisch. Wij kijken daar wél naar. Wil je er meer weten over de basisprincipes van commissioning of heb je andere vragen? Neem dan eens contact met ons op.

Delen
Delen