De toekomst van commissioning

Delen
Delen

De vraag naar commissioning in Nederland neemt toe. Dit is niet gek: we stellen tenslotte steeds hogere eisen aan de kwaliteit en duurzaamheid van gebouwen en hun interne systemen. Het belang hiervan zagen we bijvoorbeeld terug in de huizen in Groningen tijdens de aardbevingen. Commissioning betekent duurzame bouw, meer tevreden gebruikers en gebouwen die de tand des tijds kunnen doorstaan. Naarmate technologieën zich blijven ontwikkelen, wordt de toekomst gekenmerkt door innovatie en integratie.

Een gebouw dat meegaat

Commissioning is niet alleen een goed gebouw en bijbehorende systemen neerzetten voor nu, maar ook met het oog op de toekomst. Met commissioning worden fouten in de ontwerp- en opleverfase geminimaliseerd, evenals tijdens de gebruiksfase. Hierbij geldt: hoe complexer het gebouw, hoe belangrijker commissioning.

Commissioning

‘Ondanks de groeiende vraag naar commissioning in de afgelopen jaren, bevindt Nederland zich nog in de beginfase wat betreft dit proces. Zelfs na 15 jaar,’ vertelt Marco van D-TACS. ‘In sectoren zoals offshore, datacentra en op Schiphol is commissioning al gemeengoed geworden. Daar zijn de voordelen en toegevoegde waarde duidelijk zijn bewezen. In kantoren, bedrijven en logistieke centra speelt commissioning op dit moment echter nog geen grote rol. Dat is vaak om financiële redenen. Het implementeren van commissioning brengt namelijk kosten met zich mee, wat voor (kleine) bedrijven een belemmerende factor kan zijn. Maar de uiteindelijke faalkosten worden aanzienlijk verminderd en risico’s worden verkleind. Ik verwacht dat deze bewustwording in de toekomst verder zal groeien. Daarnaast komen er steeds meer regels en certificaten waar bedrijven aan moeten voldoen dus het is een kwestie van tijd, zeker in combinatie met effectieve subsidieregelingen.’

Milieu

Een ander aspect van de toekomst van commissioning is de groeiende focus op duurzaamheid. Ook binnen de industriële wereld groeit het bewustzijn voor milieuvriendelijke oplossingen, bijvoorbeeld door de keuze van materialen en werkwijzen tijdens het bouwproces. Door geavanceerde meet- en controlesystemen te implementeren, kunnen bedrijven efficiënter gebruik maken van hulpbronnen en bijdragen aan een meer duurzame toekomst. Bovendien zal de integratie van systemen die draaien op natuurlijke energie, zoals zonne- en windenergie, steeds belangrijker worden.

Wetgeving

Marco vervolgt: ‘Ik hoop dat de Wet Kwaliteitsborging Bouw in de toekomst een grote impact zal hebben. Dit is een nieuwe wet waarbij een certificaat moet worden afgegeven om aan te tonen dat een gebouw aan alle vereisten voldoet. Ik verwacht dat we hier binnen twee jaar echt grote vooruitgang zullen zien in de commerciële bouwsector en dat het meer zal worden omarmd. Ook hoop ik dat gemeenten streng gaan handhaven en duidelijke uitleg zullen geven, zodat er meer bewustzijn ontstaat.’

D-TACS

Wil jij ervoor zorgen dat jouw project de tand des tijds doorstaat? Een gebouw of installatie waar de gebruikers jarenlang van kunnen genieten? Met de expertise van D-TACS helpen we je graag in dit proces! Wij ondersteunen je bij het creëren van een project dat klaar is voor de toekomst, met geavanceerde apparatuur en innovatieve oplossingen. Neem vandaag nog contact op met D-TACS en ontdek wat we voor jou kunnen betekenen.

Delen
Delen