Zo verhoog je de levensduur van gebouwen en installaties

Delen
Delen

Bij projecten in de bouw of de ontwikkeling van installaties is veel geld gemoeid. Van deze investering wil je zo snel mogelijk de vruchten plukken. Toch is het algemeen bekend dat rendement en risico hand in hand gaan. Risico’s kun je echter tot een minimum beperken door het nemen van preventieve maatregelen: met commissioning verhoog je de levensduur van gebouwen en installaties.

Verschillende redenen voor langere levensduur

Er zijn verschillende redenen voor het feit dat je met commissioning die levensduur van gebouwen en installaties verlengt. Ze dragen stuk voor stuk bij aan het waarborgen van duurzaamheid en efficiëntie op de lange termijn.

Gebreken tijdig opgemerkt

Commissioning zorgt er bijvoorbeeld voor dat eventuele gebreken, fouten of tekortkomingen in de bouw of de installatie van systemen al voor de oplevering worden opgemerkt. Daardoor kunnen deze worden gecorrigeerd voordat het gebouw of de installatie in gebruik wordt genomen. Potentiële problemen als lekkages, slechte isolatie, elektrische storingen en dergelijke na verloop van tijd voorkom je hiermee. Doordat de kans op deze problemen tijdig ontdekt en opgelost is, wordt de basis voor een stabiele en duurzame werking op de lange termijn gelegd.

Optimale systeemprestaties

Verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsystemen presteren alleen optimaal wanneer ze nauwkeurig zijn ingesteld volgens hun ontwerpspecificaties. Alleen op die manier werken ze efficiënter en effectiever, treedt er minder slijtage op én is het energieverbruik op de lange termijn lager. Dat draagt allemaal bij aan een langere levensduur van de apparatuur en installaties. Dit bereik je alleen met een preventieve benadering.

Onderhoud verlengt levensduur

De grondige inspecties en testen die tijdens commissioning worden uitgevoerd, geven een goed inzicht in de status en de prestaties van systemen. Eigenaren en exploitanten van gebouwen en installaties zijn daardoor beter in staat om op basis van de feitelijke behoeften de juiste onderhoudscycli te plannen. Door het regelmatig onderhouden van de apparatuur wordt de levensduur ervan verlengd én wordt de kans op onverwachte uitval tot een minimum beperkt.

Minder risico

Er is niet veel voorstellingsvermogen voor nodig om te bedenken dat fouten in ziekenhuisapparatuur of systemen die gebruikt worden in de luchtvaartindustrie voor desastreuze gevolgen kunnen zorgen. Daarom is het van essentieel belang dat dergelijke fouten vóór ingebruikname zijn gedetecteerd en opgelost. Ook dát maakt commissioning zo belangrijk. Door deze fouten in een vroeg stadium te identificeren en te corrigeren, wordt de kans op noodsituaties verkleind én de levensduur van installaties of gebouwen vergroot.

Kennisoverdracht

Wist je dat kennisoverdracht en training ook onderdeel is van het commissioningsproces? Ons team zorgt dat het personeel dat verantwoordelijk is voor het beheer en de bediening van de systemen goed wordt opgeleid. Alleen op die manier wordt er verantwoord mee gewerkt, wat het onderhoud en de levensduur ten goede komt.

Contact

Ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Of denk je dat jij met jouw ervaring in deze branche voor ons als organisatie van toegevoegde waarde zou kunnen zijn? Neem dan vooral contact met ons op!

Delen
Delen