’Het werk als commissioner is nooit saai’

Delen
Delen

Wat hebben commissioning en biefstuk met elkaar te maken? Op het eerste gezicht misschien niet veel. Toch weet André van Schaik, werkend als zelfstandig commissioning authority voor D-TACS, de vergelijking treffend samen te vatten: ‘Als je een goed stuk vlees op je bord hebt liggen, dan wil je weten waar het vandaan komt, welke reis het heeft afgelegd en of het aan je eisen voldoet. Commissioning komt eigenlijk precies op hetzelfde neer, maar dan uitgebreider.’

Eerst googelen

‘Ik ben eigenlijk een beetje per toeval in de commissioning terechtgekomen. Ik heb een technische achtergrond als eigenaar/projectmanager bij een installatiebedrijf. Via een detacheringsbedrijf werd ik toen benaderd door Marco Bakker van D-TACS, met de vraag of ik van een project de commissioning kon doen. Ik heb toen eerst moeten googelen om de term te begrijpen,’ lacht André. ‘Maar het sprak me direct aan en ik ben gewoon begonnen.’

Leerzaam proces

‘Mijn eerste klus was bij een datacentrum in Amsterdam. Ik kan me nog goed herinneren dat ik een dikke map in mijn handen kreeg gedrukt met daarin allemaal testprotocollen die ik moest afnemen. Ik heb gedaan wat erin stond en dat was vooral heel leerzaam. En dat is het mooie: je hoeft niet overal tot in detail verstand van te hebben. Een goed testprotocol is dusdanig geschreven dat ook een leek de tests zou kunnen uitvoeren. De vragen zijn eenduidig. Iedere vraag dient met ‘ja’ beantwoord te worden. Als het antwoord ‘nee’ is, geef je een toelichting waarom het niet in orde is.’

Een simpel voorbeeld:

Actie: Druk op de lichtknop aan de linkerkant van de deur.

Gevolg: Gaat het licht aan het plafond branden?

Resultaat: Ja/nee, toelichting: ___________________________________________

Testprotocollen

Inmiddels heeft André al heel wat jaren ervaring in de wereld van commissioning en heeft hij zich ontwikkeld tot commissioning authority. Dat houdt onder andere in dat hij zelf testprotocollen opstelt. ‘Als je zo’n protocol schrijft, moet je altijd nadenken: hoe leg ik vast of iets werkt conform hoe het is gebouwd?’ Alles is gebaseerd op de drie pijlers: actie, gevolg en resultaat. Bovendien moet een testprotocol op lange termijn reproduceerbaar zijn. Over drie jaar moet een willekeurige commissioner dezelfde tests kunnen uitvoeren.’

Nooit saai

Op de vraag wat commissioning zo’n boeiend vak maakt, moet André even nadenken. ‘Zelf vind ik de afwisseling heel fijn. Ik sta op dit moment in een datacentrum en vierde vorige maand mijn éénjarig jubileum bij een nieuwbouwproject van ASML. Daarvoor ben ik drie jaar actief geweest op de zeesluis in IJmuiden. En soms werk je aan meerdere projecten tegelijk, waardoor je binnen een week op drie verschillende locaties actief kunt zijn. Het werk is nooit saai.’

Minder belastend

‘Een ander bijkomend voordeel van een baan als commissioner is dat het een stuk minder belastend is voor je lichaam dan veel andere banen in de sector. Ik heb dertig jaar in de bouw gewerkt, en dat was merkbaar. Commissioning is dan een perfect alternatief. Bovendien wordt de senioriteit en de ervaring erg gewaardeerd door opdrachtgevers.’

Voor- en nadelen

‘Natuurlijk is het niet altijd rozengeur en maneschijn,’ besluit André. ‘Ieder project heeft zijn voor- en nadelen. De zeesluis in IJmuiden was bijvoorbeeld echt een prachtig project, maar soms leek het alsof er geen einde aan kwam. Maar dan kwam het project weer in een stroomversnelling. Wat voor mij het belangrijkste is aan mijn werk, is dat ik elke dag met een voldaan gevoel naar huis ga. En het feit dat ik op de terugweg altijd langs drie datacentra rijd waar ik de commissioning heb gedaan, draagt alleen maar bij aan dat gevoel.’

Delen
Delen