Een werkomgeving die veilig is is, ongeacht de sector, van onschatbare waarde. Werknemers moeten kunnen vertrouwen op de omstandigheden waarin ze werkzaamheden uitvoeren, wetende dat hun gezondheid en welzijn in acht worden genomen. Een aspect dat nog vaak over het hoofd wordt gezien, maar dat van essentieel belang is voor het waarborgen van een veilige werkomgeving, is commissioning.
Commissioning en veiligheid
Commissioning is een cruciale stap voorafgaand aan de volledige operationele fase van een project. Het verband tussen commissioning en een veilige werkomgeving is essentieel voor de gezondheid en veiligheid van werknemers. Een van de belangrijkste aspecten van commissioning is het identificeren en oplossen van potentiële veiligheidsrisico’s voor een faciliteit operationeel wordt. Dit omvat het testen van brandveiligheidssystemen, elektrische installaties, mechanische apparatuur en andere kritieke systemen. Zo ben je er zeker van dat ze voldoen aan de geldende voorschriften en normen. Het uiteindelijke doel is dat wanneer iemand het gebouw betreedt, deze persoon zonder enige hindernis naar zijn (werk)plek kan gaan. Dit moet natuurlijk aanvoelen. Je zou niet drie keer om je heen moeten hoeven kijken om te zien of de kust veilig is.
Een veilig proces
Bovendien moet commissioning zelf ook veilig gebeuren. Commissioners moeten zich veilig gedragen en aan de regels houden. Ook is het van belang dat zij ervoor zorgen dat de omgeving geen, of in ieder geval zo min mogelijk, overlast ervaart. Denk bijvoorbeeld aan de passagiers op Schiphol. Hiervoor moet de werkplek worden afgezet, en moet ervoor gezorgd worden dat alles in de werkomgeving veilig gebeurt.
Testomgeving
Gedetailleerde tests en inspecties van een bouwproject en de bijbehorende apparatuur en systemen zijn essentieel om een veilige werkomgeving te waarborgen. Dit proces zorgt ervoor dat alles correct functioneert volgens de specificaties en ontwerpnormen. Door grondige tests worden potentiële risico’s en defecten geïdentificeerd voordat het gebouw in gebruik wordt genomen. Op deze manier kunnen ongelukken en noodsituaties worden voorkomen, wat direct bijdraagt aan een veiligere werkomgeving.
Overal even veilig
Een kantoorgebouw moet net zo veilig zijn als een vliegtuig. Wanneer je aan boord stapt van een vliegtuig, verwacht je een veilige omgeving aan te treffen waar alle nodige testen zijn uitgevoerd. Als dit niet het geval is, kunnen er ongelukken gebeuren. Hoewel mensen hier minder over nadenken wanneer ze een kantoor betreden, is de veiligheid niet minder belangrijk.
Het personeel
De medewerkers van D-TACS zorgen ervoor dat het personeel goed geïnformeerd is en vertrouwd raakt met nieuwe systemen en procedures die in gebruik worden genomen. Dit draagt niet alleen bij aan een soepele overgang naar de operationele fase, maar verbetert ook het bewustzijn van mogelijke risico’s en de juiste veiligheidsmaatregelen. Goed getrainde werknemers zijn beter in staat om potentiële gevaren te herkennen en adequaat te handelen, wat de algehele veiligheid van de werkomgeving verhoogt. Een voorbeeld hiervan is een school: als het CO2-gehalte in een klaslokaal (of in de hele school) te hoog is, kunnen kinderen suf worden en hun concentratie verliezen. Dit geldt ook voor kantoorgebouwen.
Knelpunten herkennen
Commissioning richt zich ook op het identificeren en aanpakken van operationele knelpunten. Door het voorkomen van ongevallen en storingen wordt de downtime verminderd en wordt productieverlies geminimaliseerd, wat de algehele bedrijfsprestaties ten goede komt. Dit proces zorgt ervoor dat alle mogelijke risico’s en problemen worden aangepakt voordat installaties volledig operationeel zijn. Het verminderen van deze operationele knelpunten verkleint de kans op storingen en ongelukken, wat op zijn beurt de veiligheid bevordert.
Veiligheid voorop
Garandeer jij graag een veilige werkomgeving bij het bouwproces, of daarna? Dan is commissioning van groot belang. Neem hier contact op voor meer informatie!